tiistai 2. elokuuta 2011

Graalin maljaa etsimässä

Aamulla lähdimme aarrejahtiin! Legenda kertoo, että Graalin malja on kätketty Montséguriin, vanhaan kataarilinnakkeeseen Ariege Pyreneille. Etsintäretkelle otettiin mukaan kiikarit ja taskulamppu, eikä kiveäkään jätetty kääntämättä, siitä piti pienin huolen. Ja eväät otettiin tietysti mukaan, mikä seikkailu se olisi, jos ei olisi eväitä mukana!



Kataarit olivat keskiaikaisesta gnostilaisuudesta ja manikealaisuudesta polveutuvia lahkoja, jotka katolinen kirkko julisti harhaoppisiksi. Kataarit uskoivat, näin lyhyesti sanottuna, luonnonläheiseen, vaatimattomaan elämään ja kritisoivat vahvasti katolismia. Katarismi kehittyi 900-luvulla ja se vaikutti laajalti läntisessä Euroopassa, mutta sen ydinalueita oli Languedoc eteläisessä Ranskassa, eli alue, jossa nyt lomailemme, sekä Lombardia Pohjois-Italiassa.

On mahdollista, että kataari-uskovaisten kokonaismäärä Etelä-Ranskassa oli suurempi kuin Rooman kannattajien, ja katolinen kirkko koki kataarien suosion Etelä-Ranskassa uhkaksi omalle toiminnalleen. Niinpä Paavi Innocent III julisti vuonna 1209 sodan kataareja vastaan. Yhdessä ensimmäisistä taisteluista ristiretkeläiset murhasivat tuhansia uskovia Beziers'ssä. Sittemmin he valloittivat Carcassonen, Toulousen ja Avignonin. Vuonna 1241 he yrittivät vallata Montsegurin, mutta epäonnistuivat. Vuonna 1244, 10 kuukauden piirityksen jälkeen he kuitenkin onnistuivat.

1243–44 10000 ristiretkeläistä piiritti Montsegurin kataareja. Maaliskuussa 1244 kataarit vihdoin antautuivat ja noin 200 kataaria, jotka eivät suostuneet luopumaan uskostaan poltettiin roviolla (museossa oli näiden ihmisparkojen nimet esillä. Jotenkin historia tuli enemmän todeksi, kun luki ihmisten nimiä ja asuinpaikkoja). 

Muutamia päiviä ennen antautumista linnoituksesta salakuljetettiin ulos salaperäinen aarre. Tarkkaa tietoa siitä, mikä aarre oikeastaan oli, ei ole koskaan saatu selville, mutta arvauksia on heitelty ilmaan. Onko kyseessä ollut kirkon kalleudet, esoteeriset kirjat vaiko peräti Graalin malja? Jopa natsit etsivät toisen maailmansodan aikaan raunioista Graalin maljaa, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Vain rauniot ovat jäljellä Montségurin linnasta, joka oli yksi viimeisiä katarismin linnakkeita. Tai oikeastaan tämä ei ole totta, sillä nykyiset rauniot eivät ole katarismin ajalta. Alkuperäinen linna tuhottiin vuoden 1244 taistelujen jälkeen. Seuraavien kolmensadan vuoden aikana linna rakennettiin pikkuhiljaa uudelleen. Sitä linnoituksesta, jossa kataarit elivät, ei ole enää jälkeäkään. Tämä epäjohdonmukaisuus ei kuitenkaan haittaa turismia, ja itse asiassa nykyisen linnan muurien ulkopuolella on aitoja jäänteitä kataarien asumuksista. 



 Tuolla ylhäällä kohoaa päämäärämme, 1208 metrin korkeudessa sijaitseva Montségur.

 Puolivälissä. Alhaalla näkyy tie, jonka varrelle jätimme automme.

 Vain muurit ovat jäljellä linnoituksesta.

 Löytyisikö Graalin malja muureilta? Vaiko jonkun nyrkinkokoisen kiven alta? Kiikarit ainakin kannattaisi ensin kääntää oikein päin...

Vanha portti. Maisemat olivat hienot.

Tuonne alas pitäisi vielä jaksaa kävellä...

 Maisemien katselua. Täällä on joskus ollut ihan oikeita ritareita!

Lopuksi kävimme kylässä sijaitsevassa museossa. Kiinnostavinta oli oikeat ihmisten luurangot, hui!

Ei kommentteja: