tiistai 20. lokakuuta 2009

Berliini osa 1: Nähtävyyksiä

Viikonloppuvapaa Berliinissä on nyt takana. Reissun ohjelma oli kovin DDR- ja Berliinin muuri -painotteinen, tuleehan 9.11. kuluneeksi kaksikymmentä vuotta muurin murtumisesta, mutta näimme me toki paljon muutakin. Tässä muutamia paikkoja sekalaisessa järjestyksessä...

Brandenburgin portti, Berliinin tunnetuimpia symboleja, jonka kuva mm. on saksalaisissa 10, 20 ja 50 sentin kolikoissa.

Euroopan tuhottujen juutalaisten muistomerkki koostuu 2711 kivipaasista. Vaikuttava näky. Alapuolella olisi ollut holokaustin historiaa esittelevä tietokeskus, jonne emme tällä kertaa ehtineet.

Saksan historian museo. Valtava museo, jota emme ehtineet kiertää kunnolla ennen sulkemisaikaa.

Hotellimme sijaitsi aivan lähellä Checkpoint Charlieta. Checkpoint Charlie oli yksi Itä- ja Länsi-Berliinin välinen rajanylityspaikka, ja yksi tärkeimpiä kylmän sodan symboleja.

Tämä teksti löytyy niin mukeista kuin T-paidoistakin... Kyltti Checkpoint Charliella.

Bebelplatzilla sijaitsee kirjarovion muistomerkki. Natsimieliset opiskelijajärjestöt polttivat tällä paikalla tuhansia natsien mielestä sopimattomia kirjoja vuonna 1933. Muistomerkki on hieno: maan alla on valkoiseksi maalattu huone täynnä tyhjiä kirjahyllyn hyllyjä. Muistomerkkiin kuuluvassa pronssilevyssä lukee runoilija Heinen sitaatti vuodelta 1821: "Kun poltetaan kirjoja, poltetaan lopulta myös ihmisiä.".

Sodan ja tyrannian uhrien muistomerkki, Neue Wache.

Televisiotorni. Torniin pääsee ylös, ja olinkin ajatellut käydä siellä viimeisenä päivänä, mutta niin oli ajatellut moni muukin, joten jonot olivat liikaa minun sietokyvylleni...

2 kommenttia:

Vendaval kirjoitti...

iltaa! sinulle on blogissani jotain :)

Ansku kirjoitti...

Tätähän täytyy heti alkaa miettimään :)